| Autor |
Wiadomość |
Peter Użytkownik
|
# Wysłane: 7 Mar 2010 21:12
w sobote
|
suzukadr600 Użytkownik
|
# Wysłane: 7 Mar 2010 21:35
to nie będę cie napastował
protest do modow pisze bez polskich znakow
|
packman Użytkownik
 |
# Wysłane: 7 Mar 2010 21:48 · Edytowany przez: packman
Cytat: suzukadr600 Packman a co z zbiornikiem 13 l
no wiec acerbis nie podaje nic do KTMów nizej jak 2005 rok.
zobacz tu: http://www.acerbistore.it/list.aspx?C=109&L=2
chyba ze taki http://www.acerbistore.it/product.aspx?ID=85&C=112&L=2
albo taki: http://www.acerbistore.it/product.aspx?ID=83&C=112&L=2
ale czego Ty sie boisz jak mocno nie odkrecasz to 450 zrobisz ze 120km. przecież w trasy nie będziesz nim latał... nabijanie kilometrów to nie jest dobra srrona exc - nie te normy serwisowe. takie moto do walki wozi się na przyczepie 
Części do motocykli i ATV

|
suzukadr600 Użytkownik
|
# Wysłane: 7 Mar 2010 22:44
Cytat: packman takie moto do walki wozi się na przyczepie
no właśnie dlatego nie jestem zdecydowany bo chcieliśmy z chłopakami w tym roku w dalsze wypady pośmigać dlatego tyle zachodu i was fatyguje, ale może w końcu podejme jakąś decyzje i wtedy z wiedzą forumową nie będe tego żałował, bo km sie nabijają momen. Jeździmy jak śniegi stopnieją faktycznie raz, w tygodniu i to po około 200 km czasem więcej czyli raz w miesiącu wymianka oleju filtry zaworki. Na lc4 też idzie poszaleć więc zobaczę jaką mi cenę zaproponuje najlepiej to bym mu dał 8 semke razem z oponami bo też ma nowe w teren choć nie można przeginać wiem, no ale handlować trzeba, ze mną też się handlowali.
|
suzukadr600 Użytkownik
|
# Wysłane: 11 Mar 2010 00:32
w sobotę jadę oblukać to exc zobaczymy jak mi to leży
|
suzukadr600 Użytkownik
|
# Wysłane: 11 Mar 2010 00:33
Peter
a może jest jakiś kruczek na którego trzeba zwrócić uwagę.
|
Peter Użytkownik
|
# Wysłane: 11 Mar 2010 17:03
KTM sprawdzasz jak kazde inne moto,
wyglad zewnetrzny nie zawsze jest prawdziwym odpowiednikiem stanu technicznego
Zawieszenie przod dokladnie testowac (wycieki!!),
przy swoim robilem juz dwa razy ,tyl PDS
obroty musza sie trzymac i reagowac na najmniejsze dodanie gazu
do silnika nie masz wgladu wiec pozostaje niewiadoma ,co bylo juz robione?
jak gosciu pozwoli to mozesz odkrecic napinacz rozrzadu ,sprawdzi ile zabkow pozostalo do konca 3,4 no to jest OK , napinacz przy nowym lancuszku ma okolo 5(6)
Czesta awaria KTM to jest odkrecona sruba (M5) na zebatce od rozrzadu troche zla konstrukcja ,i robi duzo balaganu (oj duzo) ,ale jest na to sposob , po zakupie radzilbym sprawdzic .
Gdy odpalisz moto i beda dziwne odglosy ktore po wcisnieciu sprzegla zanikaja
wtedy masz tak zwana akustyczna awarie silnika (poluzowany kosz)jest tez odpowiedni opis na usuniecie awarji
,zylinderek sprzegla przy silniku (jest czeto uszkodzony ,rozbija go lancuch )
kola lozyska ,feligi rysy, pekniecia!!! , biegi wchodza cicho i precyzjnie (trzeba wszystkie przetestowac) jak bedziesz mial moto dluzje to zobaczysz ze mozna wlaczac biegi bez sprzegla
jak bedziesz mogl to odkrec siedzenie , wtedy zobaczysz czy nie jest popekana alurama na srubach (mozna spawac),
moto odpalic i dobrze rozgrzac ,chlodnice –wycieki, sa tez KTM ktore lubia sie gotowac,wtedy do wymiany pompawodna (okolo 5€ plus robota)
jest jeszcze tysiac innych drobnostek ale to za duzo opisywania
na koniec EXC nie jest zbyt odpowiednia na asfalt i kola super-moto
troche mnie (osobiscie)przerazaja, ale to nie musi nic znaczyc
|
suzukadr600 Użytkownik
|
# Wysłane: 11 Mar 2010 17:54
ja nie dla kół supermoto po prostu musze zobaczyć jak mi sie na tym jeździ i czy to dla mnie sprzęt jak nie to lc4, ale Peter dzięki przy okazji
|
rrolek Użytkownik
|
# Wysłane: 11 Mar 2010 20:55
Witam
Jak się jeździ na EXC? Wystarczy żebyś zobaczył minę gościa któremu sprzedałem mojego jak wrócił z jazdy testowej.
I to jest zgubne bo napaleni łatwiej kupujemy padlinę.
Porównanie EXC z LC4ką jest troche, powiedzmy, chybione. To dwa różne motocykle do różnych zastosowań (chociaż trochę się pokrywają).
Pierwsze moje wrażenie z parogodzinnej przejażdżki na EXC (Boże to już ponad 10 lat temu) było takie: no owszem leciuteńki, ale kop słaby i jakis taki wiotki. Po drugiej przejażdżce już wiedziałem że muszę go mieć. LC4ki nie ma sensu kręcić wysoko, EXC w zasadzie nie trzeba. Kop jest większy niż w LC4ce ale sporo wyżej, gdzie amator się rzadko zapuszcza.
Da się na EXC robić dłuższe wyjazdy, ale mówimy tu o dłuższych wyjazdach offem. Na szosie dupa puchnie, a spróbuj jechać na stojąco 100ką. Zrobienie 2-3 stówek offem to tylko kwestia kombinacji kierowca-teren. Sam motocykl zniesie wszystko. Troszkę trudno się zapakować ale są i na to sposoby. W PLu i na Ukrainie akcesoryjne zbiorniki nie potrzebne. Stacji do groma. W Rumunii troche trudniej, trzeba planować wcześniej. Jak nie łoisz cały czas ostro (może powiesz że 200 km idziesz na maksa?) to spalanie powinno nie przekroczyć 5,5-6 ltr/100, czasami schodziłem poniżej 5ciu, ale to już takie spokojne pyrkanie.
Główna przeszkoda w dalszych wyjazdach to resursy serwisowe. Nie jadąc pełna dzidą spokojnie przejedziesz jednak 1500 km (potwierdzają to autoryzowani serwisanci). Na taki wypad albo wziąć z sobą trochę oleju, albo wlać do silnika 1,4-1,5 ltr (tak robi kolega który lata z nami).
I ostatnia uwaga.
Zapomnij że za 8-10 tyś kupisz dobry motocykl. Te sztuki wymagają jednak wiedzy technicznej i z 2-giej, 4-tej ręki w kraju mogą być już zdewastowane. Podstawa to prosta rama (nie znam nikogo kto by ją zgiąl, nawet mój ś.p. kolega który zabił się waląc prawie centralnie w drzewo) i zdrowy silnik. Zrobienie zawieszeń, naprawa kół (tak można spawać piasty i obręcze, trzeba tylko wiedzieć jak) nie kosztuje kroci. Zrobienie zamęczonego lub spiepszonego silnika może podwoić wartość okazyjnego zakupu.
Ergo: jak jeździsz (nawet ostro) w każdym terenie, masz smykałkę do techniki i trochę kasy na serwisowanie = EXC.
Jak walisz po łąkach, piaseczku, szutrach, czasem po czarnym i nie lubisz zaglądać "pod maske" po każdym wypadzie = LC4.
Gdzieś po środku jest DRZ
Pozdr
rr
|
suzukadr600 Użytkownik
|
# Wysłane: 11 Mar 2010 23:49
rrolek
dzięki na exc nie jestem super napalony ale muszę się przejechać żeby wiedzieć czy to jest to czego mi trzeba, lc4 jest kolegi i w miare sprawdzony sprzęt, drz za niska testowałem 197 wzrostu, czyli wysoki koń musi być, jeździłem na xr 650 r moto fajne ani lekkie ani ciężkie, no ale nie ma guzika( ) będe wszystko wiedział w sobote (powiedzmy) chyba że pustka w głowie totalna. ten egzęplarz exc co jade lukać koleś sprzedaje bo kupił adwenczera do turystyki, no zobaczymy co tam wyjdzie w praniu. bez moto jakoś smutno a moja mz jeszcze sie robi
|
suzukadr600 Użytkownik
|
# Wysłane: 13 Mar 2010 20:34
No panowie dziś byłem oglądać sprzęt ktm 400 exc no i
-sprzęt fajnie jeździ
-wrażenia super(pierwsza przejażdżka w tym roku w terenie)
-na siłe za 8500,00 bym kupił
to były zalety teraz wady:
-cieknie olej spod głowicy dość mocno
-jak przyjechaliśmy miał go odpalone następny minus bo niby wcześniej nie zapalał -
-aku słabe prądu nic nie trzymał albo miał słabe ładowanie bo po przejażdżce 10 minutowej zgasiłem i nie zapalił z aku
-wymieniony rozrząd i pierścienie,może dobrze a może tłok w poprzek staje jak pisał Packman
Po prostu jak rozmawiałem wcześniej z Packmanem że dobre sprzęty sie cenią (prawda) czyli za 13 dostałbym coś dobrego ale nie taniej w exc oczywiście.
Czyli nie będe dalej chyba szukał i wezmę lc4 , a Kawa sprzedał swój sprzęt, choć na forum go nie polecał,czy może coś przeoczyłem, Kawa do tablicy dobre to twoje sprzęcicho czy jakaś zakała. 
|