Forum Suzuki DR - suzukidr.plForum Suzuki DR - suzukidr.plForum Suzuki DR - suzukidr.pl

Forum · Odpowiedz · Statystyki · Rejestracja · Szukaj · Faq    |   Strona DR · Ludzie ·

Forum Suzuki DR: DR600, DR650, DR BIG, DR350, DRZ / Ogólne sprawy techniczne / kupiłem BIGosa ... i co dalej ?
. 1 . 2 . >>
Autor Wiadomość
ppu
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 10:45

Witam
jestem Paweł chciałem się przywitać
Wczoraj nabyłem BIGOSA , cieszę się jak durny, ale jedna sprawa zmąciła moją radość,a mianowicie kupiłem motorek z 1991 r z przebiegiem ok 50 tyś - klient motor miał rok - kupił go z uszkodzonym silnikiem i zrobił pełen remont silnika - u mechanika -( mam kwity na naprawę) cena za sprzęta nie była okazyjna i człowiek wydaję się być uczciwy, mam więc nadzieję że naprawdę romnt był wykonany, pozatym silniczek pieknie pracuje. Wczoram przyjechałem nim do domku ok 70 KM po zachodzie słońca -5 stopni na trasie ale było fajowo.
postawiłem moto w garażu , sprawdzam olej, bo się o tym naczytałem a tu ledwo na końcu bagnetu widać olej - czyli poniżej minimum. Człowiek od którego kupiłem sprzęta powiedział że po remoncie przejechał ok 3 tyś - czyli dotarty dopiero ale okazało się że nie sprawdzał oleju - chyba nie czytał forum
zastanawim się teraz - co powinienem zrbić serwisowego w motocyklu? na co zwrócić uwagę, no i ten nieszczęsny olej - czy dolać olej i olać temat, czy jednak mogło się okazać że niedopilnowanie oleju mogło już bardzo mocno zaszkodzić silnikowi
na pytanie dlaczego facet sprzedaje sprzęta zaraz po dotarciu silnika robionego pod siebie odpowiem że koledzy przesiedli się na kłady i on tez postanowił zmienić środek lokomocji
podpowiedzcie proszę co pomacać grze posłuchać i co dokręcić
ewentualnie jakiś link do serwisówki i instrukcji obsługi
dzięki wielkie

DR 800S ;-)
FAZER 600 '98 sprzedany ;-(

jakubdr750
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 10:49 · Edytowany przez: jakubdr750

nie panikuj, jak sprawdzales stan oleju? na podtsawce centalnej czy na kołach? bo na centalce mogło byc jak napisałes.

Wymien olej na polsyntetyk albo mineralny 10W40 +filtr wlej 2,9litra oleju (a nie 2,7 jak pisze na silniku-bo to wartosc dla oleju bez wyiany filtra!!), i sie przejdz potem potem spraedz stan na bagnecie, zawsze sprawdzaj olej w takiej samej pozycji motocykla i 2-3 minuty po zgaszeniu ciepłego motocykla

igri72
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 10:50

Sprawdziłęś olej od razu po przyjeżdzie do domu ?

ppu
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 10:54 · Edytowany przez: ppu

przyjechałem rozgrzałem się i po ok godzinie może 2 zszedłem go garażu i sprawdziłem olej

podstawki centralnej nie mam więc sprawdzałem na kołach moto w pionie ale faktem jest że sprawdzałem na zimnym silniku
zostało mi troszkę oleju z mojego fazerka 10w40 i dolałem ile miałem
będę musiał sprawdzić na ciepłym silniczku a co do ilości to nie będę dyskutował bo wiem że macie wieksze doświadczenie ale zastanawia mnie że na obudowie piszę 2000ml a nie 2900 ml
na pewno wlać 2,9l ??

DR 800S ;-)

BLACK
Moderator
# Wysłane: 9 Mar 2010 10:56

Spuść stary olej, zobacz na nakrętkę, czy są opiłki, pozostałości metalowe itp
zalej nowym może być motul 5100, zmień filtr oleju i olej w kieszeń i zrób traskę co jakiś czas kontrolując stan, tylko pamiętaj, że trzeba mu dać czas aby spłynął ze ścianek,

zrób to w miarę szybko, bo jak weźmiesz dużych kolegów to będziesz jeszcze miał szansę na oddanie sprzęta poprzedniemu właścicielowi

Jeżeli czegoś nie da się zrobić, potrzebny jest ktoś, kto o tym nie wie
przyjdzie i to zrobi.
DR 650 SE już jej nie ma
ale jeszcze tu wrócimy z endurakiem!

makaryr1
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 11:02

Cytat: ppu
ale zastanawia mnie że na obudowie piszę 2000ml

to dziwne moze masz silnik od dr650 rse

Dr 800 s 94'

ppu
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 11:32

poleciałem i sprawdziłem, wczoraj było ciemno jak patrzyłem a dziś okazało się że jest 2600ml
po nocy zapalił na dotknięcie rozgrzałem go i po ok 3 min sprawdziłem stan na kołach w pionie po mojej dolewce wychodzi że teraz jest stan minimum, a wczoraj dolałem spokojnie z 0,5 l

DR 800S ;-)

MACIEK_dakar650
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 11:44

jakies jajca spusc ten olej w pizdu kup np MOTUL 10w40 zalej 2900ml i wtedy jezdzij i sprawdzaj ...a i oczywiscie tak jak koledzy wczesniej pisali wymien filtr oleju... sprawdz tez czy nie masz wyciekow

motorynka,komar,ogar200,jawa mustang,wsk 125,wfm125,wfm175,jawa350ts,mz250,jawa350ts30hp,dt125,aprilia125,motorynka,kawasakiGPX600,DR650DJEBEL,DR650DAKAR

Jimi
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 11:53

Cytat: ppu
zostało mi troszkę oleju z mojego fazerka 10w40 i dolałem ile miałem

Zapytaj sprzedającego na czym jaździł minerał-półsyntetyk... a najlepiej od razu zmięń olej z filtrem.
Olej sprawdzaj na zimnym silniku, moto w pionie na wykręconym bagnecie.
Mój big ma przejechane 55 tyś. (myślę że jest prawdziwy) oleju nie bierze i nie dymi.Olej minerał MOTUL.
Jak masz wątpliwości to podjedź do jakiegos fachmana od moto i niech się wypowie. Najlepiej jak najszybciej.
Powodzenia

DR BIG 750 Ruda Śląska

bc30se
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 12:49 · Edytowany przez: bc30se

wszystko co ci mówią koledzy to jakiś śmiech... sorry. chłopaki, ale co mu da olej motul jeśli chodzi o wiarygodny pomiar??? pieprzycie bzdury.... co ma do rzeczy to, że ktoś jeździł na minerale, syntetyku itp.... bzdury.... wyssane z palca bzdury...

sprawa mają się tak...
1. remont - gówno nie remont.... uważasz że ktoś zrobił remont i oddał Ci motocykl ot tak po prostu??? pożyjesz, poczytasz te forum to zrozumiesz jak się robi remonty...... z tego co czytam to jest marnie, ale aż nie możliwe, żeby tyle brakowało... nie kupuj więc oleju bo szkoda kasy, kup bylejaki 10W40 na dolewke i się nie podniecaj.. olej to jest olej.. - tyle w tym temacie

2. jeśli nie sprawdzałeś poziomu oleju przed wyjazdem to se możesz... zrób dolewke do poziomu, przejedź z 500 km i wtedy zobacz ile wziął.... 10 min max na gorącym silniku żeby olej ściekł i nie było błędu pomiaru - manual podaje 5 min i takiej wartości się trzymaj, ale na dany moment już bym dał znać sprzedawcy i oddałbym sprzęt niestety bo może okazać się że zostałeś naciągnięty, a remont.. to został przeprowadzony tak, żeby te moto tylko się sprzedało...... Nikt kto poważnie doinwestowuje swój motocykl z myślą o jeździe go nie sprzeda...

PS. może jeszcze powiesz, że kupiłeś moto od Tobiego?

Jimi
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 13:02

Cytat: bc30se
wszystko co ci mówią koledzy to jakiś śmiech... sorry. chłopaki, ale co mu da olej motul jeśli chodzi o wiarygodny pomiar??? pieprzycie bzdury

Nie chodzi o to że ma kupować motul, tylko informacja jak to wygląda u mnie w starym bigu.
Co do temperatury silnika przy kontroli poziomu, to gdzieś wyczytałem na forum o sprawdzaniu na zimnym.
I od razu pytanie, czy na chłodnicy oleju w bigu jest jakiś termostat ?
Co do reszy sie zgadzam.

DR BIG 750 Ruda Śląska

bc30se
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 13:10 · Edytowany przez: bc30se

nie ma termostatu... leci sobie wolny obieg....

sorry ale mnie gotuje jak po raz kolejny czytam historie typu minerał, motul, synetyk..... w poprzednim moto miałem trochę gładzie podjechane i co bym nie nalał... brał tyle samo....

a w bigu, po 4000 km zrobiłem dolewkę jakieś 1/4 bagnetu..... i to jedyny raz po jeździe w lesie...

także kolego, dolej do końca bagnetu, zrób 400 km jak dasz rade i telefon do sprzedawcy...

Jimi
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 13:24

Minerał z syntetykiem sie nie miesza a kolega ppu nie wiem czy wiedział co jest w silniku.
Pytam o termostat bo miałem wrażenie że przepływ oleju jest sterowany. Dzięki za odpowiedź.
Przy normalnej jeździe nie bierze mi oleju, kiedyś coś pociągnął własnie po jeździe w terenie.

DR BIG 750 Ruda Śląska

bc30se
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 13:25

Cytat: Jimi
Minerał z syntetykiem sie nie miesza

miesza się doskonale... kolejny mit...

Jimi
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 13:28

Wszędzie słyszę by ich nie mieszać. Ale mogę sie mylić

DR BIG 750 Ruda Śląska

bc30se
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 13:31

a po co je mieszać?? od tego wyjdźmy... żeby sprawdzić czy się mieszają czy nie? po co???

Jimi
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 13:37

Właśnie o to chodzi. Kolega ppu robił dolewkę w moto którego nie znał. I chyba nie wiedział co jest w silniku.
Co do mieszania olejów
http://www.motofakty.pl/artykul/oleje_silnikowe_8211_jak_dobierac.html

DR BIG 750 Ruda Śląska

bc30se
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 13:39

no i co? dolał do stanu i tak ma być... a to że wcięło to nie jest wina zmieszania, pomieszania, motula pierdula albo czego innego... coś jest nie tak..

bigcarp
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 13:39

zrób 400 km jak dasz rade i telefon do sprzedawcy...

Tylko po co ma dzwonic do sprzedawcy?

Moto-Inox
Serwis-cross,enduro quady
Slask tel.607861611

bc30se
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 13:51 · Edytowany przez: bc30se

jak to po co? sprzęt niezgodny z warunkami umowy, oszustwo... takie coś do prokuratora dajesz i pozamiatane..

Zaba
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 14:02

Bc wyluzuj w postach.Nie wlewa sie do starego silnika syntetyku.Ja po zmianie oleju z minerala na polsyntetyk odczulem roznice po niedlugim czasie i paru krotkich acz tresciwych jazdach zuzycie oleju wzroslo dwukrotnie,wyplukalo troszke srodek

bigcarp
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 14:04

takie coś do prokuratora dajesz i pozamiatane..

Od kiedy???Po pierwsze w kazdej standardowej umowie jest punkt ze stan techniczny znany jest kupujacemu,po drugie musialby miec pisemna gwarancje,poza tym to jest sprzet uzywany-wiec kto ci da gwarancje.

Moto-Inox
Slask tel.607861611

Jimi
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 14:15

no i co? dolał do stanu i tak ma być... a to że wcięło to nie jest wina zmieszania, pomieszania, motula pierdula albo czego innego... coś jest nie tak..

Taka dolewka dobra może na dojazd do domu. Ale i tak taki olej trzeba zmienić.
Oczywiście że jak oleju ubyło to gdzieś go ciągnie.
Różne sprzęty biorą olej nawet nowe. Może tez być źle zrobiony remont itp.

A zwrot sprzętu sprzedającemu, zależy od niego i jego podejścia. Z doświadczenia wiem że ciężki temat.

DR BIG 750 Ruda Śląska

bc30se
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 14:16

Cytat: Jimi
Ale i tak taki olej trzeba zmienić.

jo to wymieniajcie... do skutku... może przestanie nagle wciągać...

Cytat: bigcarp
Od kiedy???Po pierwsze w kazdej standardowej umowie jest punkt ze stan techniczny znany jest kupujacemu,po drugie musialby miec pisemna gwarancje,poza tym to jest sprzet uzywany-wiec kto ci da gwarancje.

jest też punkt że sprzęt jest wolny od wad ukrytych itp....

Jimi
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 14:24

jo to wymieniajcie... do skutku... może przestanie nagle wciągać...

Oczywiście że nie przestanie. Ale jazda na takich mieszankach może tylko pogorszyć stan.

DR BIG 750 Ruda Śląska

bigcarp
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 14:27

jest też punkt że sprzęt jest wolny od wad ukrytych itp....

Nie ma szans nikomu udowodnic w takim sprzecie ze byla jakas wada ukryta.

Moto-Inox
Slask tel.607861611

bc30se
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 14:58 · Edytowany przez: bc30se

jest np taki ktoś jak świadek, są rachunki za remont... kupno w dobrej wierze. Skoro był remont i są rachunki to nagle skąd branie oleju?? To jest akurat czarno na białym wszystko.... w tamtym roku kolega kupił passata w którym po kilku dniach zaczął szwankować ABS, chciał się ze sprzedawcą umówić ale nie było mowy, sprawa została rozstrzygnięta na drodze prawnej.... sprzedawca słono przypłacił...

wracając do tematu oleju... jeśli pomieszał to ani nic nie polepszy, ani nic nie pogorszy... jak brał to i będzie brał, nie naciągajcie chłopaka na koszty.

jasiu836
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 15:10 · Edytowany przez: jasiu836

bc30se
zgadzam sie w 100% z Tobą

a dla reszty:„Ignorantia iuris nocet”, czyli nieznajomość prawa szkodzi!

pisać sobie można,ale kolego ppu dowiedz sie co i jak żeby pożnej nie było płaczu i lametu

pozdarwiam

ps .znam taki przypadek z własnego doswiadczenia( nie mówie że Twoje moto złe) kupiłem i miało byc wszystko cacy i elegancja francja , po mc stwierdzono że silnik już prawie kaput za moto dałem cos ok 4 tyś a w umowie wpisałem 900 zł no i nic już nie zrobie.. bo śie karwa chciało na US zaoczsczedzic pare zł a wyszła strata że lepiej nie pisac...

Ale ogólnie życzę żeby wszystko było ok

okolice słupska,
suzuki

qaw
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 15:28

Cytat: bigcarp
Nie ma szans nikomu udowodnic w takim sprzecie ze byla jakas wada ukryta.

Mylisz się i również zgodze się z bc30se że mamy prawo zwrócić sprzęt, ale spokojnie może nie będzie takiej potrzeby.

wracając do tematu oleju... jeśli pomieszał to ani nic nie polepszy, ani nic nie pogorszy... jak brał to i będzie brał, nie naciągajcie chłopaka na koszty.

Tutaj akurat nie masz do konca racji, o ile zmieszanie oleju na pewno nic nie polepszy to pogorszyć może i nie należy mieszać oleju mineralnego z syntetycznym itp.

A co do samego sprzętu to jeśli nie dymi i nie masz żadnych wycieków to po prostu zmień filtr i olej i powinno być wszystko ok.

Zaba
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 15:45

Normalna sprawa jest wymiana oleju po kupnie,dobry sprawdzony olej motocyklowy w cenie 15 pln za litr mozna kupic i wesprzec rodzimy biznes

. 1 . 2 . >>
Twoja wypowiedź

Pogrubienie tekstu  Pochylenie tekstu  Podkreslenie tekstu  Wstaw obrazek  Wstaw miniaturke obrazka  Wstaw adres internetowy (URL)  Kolorowanie tekstu  Wstaw film z YouTube  Wyłącz BB code *Co to takiego?
Emotikony:

» Login  » Hasło 

Aktualnie na forum jest online: Zalogowanych - 6
Gości - 11
Najwięcej online było: 21 [7 Wrz 2010 20:21]
Gości - 14 / Zalogowanych - 7

UWAGA! W razie bledow, trudnosci w uzytkowaniu forum prosze przeczytac FAQ, a nastepnie po jego przeczytaniu (w razie dalszych niejasnosci/problemow) zglaszac/pytac administratora forum: Lukasz_DR - dr650rs@wp.pl
Czas ładowania strony (sek.): 0.019  |   Powered by miniBB 2.0 RC5 © 2001-2010