| Autor |
Wiadomość |
deltamotor1
|
# Wysłane: 9 Mar 2010 16:02
ppu -jak motek jest świeżo po remoncie /5-10 tys km/ to może lekko zużywać olej -dopóki ślady po honowaniu na ściance cylindra nie wygładzą się. Dlatego też wskazane jest docieranie silnika na oleju gorszym czyli mineralnym lub pólsyntetycznym .a póżniej jak będzie wszystko OK to zalej syntetyka np 15w/50.
|
bc30se Użytkownik
|
# Wysłane: 9 Mar 2010 16:14
ile to jest normalnie? 0.5L na 100 km?? 
|
Jimi Użytkownik
 |
# Wysłane: 9 Mar 2010 16:45 · Edytowany przez: Jimi
Lekkie zużycie oleju o niczym nie świadczy. Na twoim miejscu poprosiłbym o opinie jakegoś fachowca od motocykli. Niech go obejży, posłucha na zimnym i ciepłym silniku. Czy nie dymi itp. Jak bedzie miał zastrzeżenia to jedź do sprzedającego i z nim pogadaj.
Co do wad ukrytych. 20 letni motor może brać nieznacznie olej, nawet po remoncie. Podejrzewam iż w sądzie każdy rzeczoznawca stwierdzi że nie jest to wada ukryta. Lepiej się dogadać.
DR BIG 750 Ruda Śląska
|
ppu Użytkownik
 |
# Wysłane: 9 Mar 2010 19:05 · Edytowany przez: ppu
dobra
zamówiłem i na jutro będę miał olej i filtr zalany ponoć był Motul 10W-40 , na takim też pomykałem na Fazerze i sprawdzał się,i na bagnecie w Bigu też jest napisane SAE 10W-40 więc wszystko będzie jak trzeba - zamówiłem od razu filtr powietrza
- szybciutko wymienię i będę sprawdzał - jak już pisałem bardzo zaniepokoił mnie fakt małej ilości oleju, ale poza tym sprzęcik jest dość zadbany - no cóż zobaczymy
opiszę co i jak po przejechaniu jakiś 500KM
zastanawia mnie jeszcze fakt bo kiedyś słyszałem że silnik potrafi brać więcej oleju na dotarciu - po prostu się układa - pożyjemy zobaczymy
no to jezcze druga część mojego pytania bo tak mocno skupiliśmy się na oleju, że reszta tematu poszła w odstawkę.
Czyli na co zwócić uwagę co dokręcić co sprawdzić itd
bo naczytałem się że Biga to trzeba głaskać i troszczyć się mocno o niego, bo po Fazerze to muszę przestawić się na tryb bardziej opikuńczy , bo tam to się leje paliwo i dzida - nic kompletnie się nie dzieje
poza tym pierwsze wrażenia z jady są obłędne
czuję się jakbym jechał terenowym tirem - fajna zawiecha która łyka wszystko, jest wysoko wygodnie, dziury i krawężniki nie stersują no i te cudne detonacje z z wydechów po puszczeniu gazu 
DR 800S ;-)
FAZER 600 '98 sprzedany ;-(
|
Zaba Użytkownik
|
# Wysłane: 9 Mar 2010 19:09 · Edytowany przez: Zaba
Tak moze byc ze bierze wiecej ale po 3 tys raczej nie powinny byc to duze ilosci.Szczegolnie jak ktos nie ma pojecia o docieraniu i wleje fula i nie chodzi mi o to moze jeszcze brac
|
ppu Użytkownik
 |
# Wysłane: 9 Mar 2010 19:27
w sumie nie wiem ile to jest w litrach od MAX do końca bagnetu , ale też nie wiadomo ile go zalali
wie ktoś ile to jest w litrach od max do minimum lub końca bagnetu??
DR 800S ;-)
|
MarianTofana Użytkownik
 |
# Wysłane: 9 Mar 2010 19:47
Cytat: qaw ... oleju mineralnego z syntetycznym..
będzie miał półsyntetyk hahahaha
wybacz nie mogłem się powstrzymać
Enduro to nie klocki lego! Sie nie przewrócisz to się nie nauczysz!
KTM LC4 640 EGS 98' :D
Wcześniej były dwie Panny z Japonii;)
XR 600R 95'
DR 650R 92'
|
xsio Użytkownik
 |
# Wysłane: 9 Mar 2010 20:37
Cytat: jakubdr750 wlej 2,9litra oleju (a nie 2,7 jak pisze na silniku-bo to wartosc dla oleju bez wyiany filtra!!
Ja wymieniłem oje 3 dni temu i wlalem 2,5l i jest max na bagnecie. Dodam ze zdejmowalem lewy karter zeby napiac lancuszek i nic nie bylo na dnie silnika.
DR 800 BIG '96
|
Rometer Użytkownik
 |
# Wysłane: 9 Mar 2010 22:21
xsio zmierz poprawnie stan oleju
I zesłał nam Pan BIG-a na ziemie by siał zamęt i zniszczenie
DR 800 BIG S 1991' - sprzedany
Aktualnie Bandit 1200 S
|
tobi Użytkownik
|
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:37
Cytat: bc30se PS. może jeszcze powiesz, że kupiłeś moto od Tobiego?
musze Ci powiedziec ze zawodowo trujesz dupe!!!! serio!!!!
odpierdol sie odemnie!!!
uczepiłeś sie jak kutasi rzep psiego ogona !!!
przyjedz, pogadamy, zobaczysz moto i dopiero bedziesz szczekał na forum!!!
Suzuki DR 800 S 94'
MZ TS 250/1 Cafe Racer
|
xsio Użytkownik
 |
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:41
Cytat: Rometer zmierz poprawnie stan oleju
tzn. na równym terenie imoto w poziomie?? czy przechylone na stopce?
DR 800 BIG '96
|
MarianTofana Użytkownik
 |
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:49
Cytat: tobi musze Ci powiedziec ze zawodowo trujesz dupe!!!! serio!!!!
Wybacz ale czytałem tematy z Twoim moto i sie nie dziwie Bc30se hehehe... Cała ta sytuacja jest śmieszna wiec co sie dziwisz że powraca wciąż i wciąż... Nie unoś się tak bez urazy Kolego
sorry za OT
pozDRo
Enduro to nie klocki lego! Sie nie przewrócisz to się nie nauczysz!
KTM LC4 640 EGS 98' :D
Wcześniej były dwie Panny z Japonii;)
XR 600R 95'
DR 650R 92'
|
bc30se Użytkownik
|
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:54 · Edytowany przez: bc30se
a no dokładnie..... nie szczekam tylko panie Tobi przestrzegam, boe gościowi kazałeś zrobić kawałek, a co się okazało.. mieliśmy na forum.... a jeszcze wcześniej się zapierałeś jakie to nie remonty...
także odniosłem się tu do tej sytuacji.. że różnie z tymi remontami może być.... a sprawę powinieneś raczej prostować w swoim wątku kiedy był na to czas prawda??? a, że skuliłeś ogon to inna sprawa więc teraz sam nie szczekaj...
|
tobi Użytkownik
|
# Wysłane: 10 Mar 2010 22:44
mało wiesz o mnie, ale ok niech bedzie na Twoim 
Suzuki DR 800 S 94'
MZ TS 250/1 Cafe Racer
|
ppu Użytkownik
 |
# Wysłane: 10 Mar 2010 23:30 · Edytowany przez: ppu
dobra chlopaki spokojnie
Dzis rano wyminilem olej oraz filtry oleju i powietrza, licznik skasowany i bedziemy obserwowac, a co do ilosci oleju to zeby na wykreconaj miarce na cieplym silniku miec full to prawie 3l weszly
Ps dalej nikt nie napisal czy cos oprocz olju stadardowo w bigu oblukac, oraz dodatkowe pytanie : jak wynienic zarowke w podswietleniu tablicy rej nie wiem jakta lapmke rozebrac?
DR 800S ;-)
|
Garett Użytkownik
 |
# Wysłane: 10 Mar 2010 23:38
Cytat: ppu : jak wynienic zarowke w podswietleniu tablicy rej nie wiem jakta lapmke rozebrac?
Musisz zdjąć owiewkę i odkręcić zegary i od spodu będziesz miał dostęp.
Sprawa jest prosta/intuicyjna. Dasz radę.
-----------------------------------
DR 800 BIG '93
Kocham olewkę, sławię jej imię, topię w niej wrogów, jak w tanim winie
|
bc30se Użytkownik
|
# Wysłane: 10 Mar 2010 23:41
Cytat: ppu wykreconaj miarce na cieplym silniku miec full to prawie 3l weszly
a ktoś tu niedawno mi gadał, że po zalaniu 2.7 osiągnął stan na wykręconym korku po zmianie oleju.... to jak z tym w końcu jest??? na odkręconym bagnecie czy na zakręconym??? 
|
ppu Użytkownik
 |
# Wysłane: 11 Mar 2010 11:04 · Edytowany przez: ppu
Cytat: Garett
Cytat: ppu
: jak wynienic zarowke w podswietleniu tablicy rej nie wiem jakta lapmke rozebrac?
Musisz zdjąć owiewkę i odkręcić zegary i od spodu będziesz miał dostęp.
Sprawa jest prosta/intuicyjna. Dasz radę.
ale ja mówię o podświetleniu tablicy rejestracyjnej tej na tylnym błotniku a nie podświetleniu zegarów chyba że czekoś nie kminię
Cytat: bc30se Cytat: ppu
wykreconaj miarce na cieplym silniku miec full to prawie 3l weszly
a ktoś tu niedawno mi gadał, że po zalaniu 2.7 osiągnął stan na wykręconym korku po zmianie oleju.... to jak z tym w końcu jest??? na odkręconym bagnecie czy na zakręconym???
jako świeżak nie czuję się kompetentny do udzielania odpowiedzi ale podeprę się tym co sam wyczytałem na tym forum - chłopaki mówią że w sersówce jest procedura wymiany oleju oraz sprawdzenia stanu po wymianie: "zalać olej , rozgrzać silnik poczekać kilka min aby olej spłynął sprawdzić stan oleju NIE WKRĘCAJĄC bagnetu "
powtarzam to co przeczytałem, ale stwierdziłem że lepiej robić troszkę inaczej, czyli wkręcić ale odrobinę, dlatego że bagnet wchodzi pod katem w stosunku do tafli oleju i pomiary bywają różne, a jeśli wkręcimy minimalnie to nie wiele zmieni to na wysokości wpuszczenia bagnetu, ale za to mamy powtarzalny pomiar zawsze pod tym samym kątem
a tak wracając do tematu umówiłem się dziś w serwisie motocyklowym i chłopaki rzuca okiem na silniczek zmierzą kompresję i wszystko będzie jasne
DR 800S ;-)
|
bc30se Użytkownik
|
# Wysłane: 11 Mar 2010 12:47
no nic.. będę wymieniał olej to dokładnie będę wiedzdiał, odmierze ilość wleje i zobacze kiedy jest MAX, czy przy zakręconym, czy przy odkręconym
|
ppu Użytkownik
 |
# Wysłane: 12 Mar 2010 00:00
no nareszcie... Bylem dzis u mechanika poluychal pomacal polizal i sprawdzil kompresje, po czym potwiedzil ze jest ok , remoncik byl i tylko sie czyc pieknym sprzetem
DR 800S ;-)
|
mlodi dr big 750 Użytkownik
 |
# Wysłane: 12 Mar 2010 00:15
Cytat: ppu sprawdzil kompresje
to ile mu wyszło?
ps. gratuluje sprzętu
DR 750 BIG '88
KAWASAKI KLX 250 r
|
ppu Użytkownik
 |
# Wysłane: 12 Mar 2010 14:30
Cytat: mlodi dr big 750 to ile mu wyszło?
ok 15 ale na ciepłym silniku 
DR 800S ;-)
|
michaldenisiuk Użytkownik
|
# Wysłane: 27 Mar 2010 14:54
przesmaruj sobie lineczki profilaktycznie,pilnuj łancucha i zebatek ale to nie twoje pierwsze moto to juz wiesz,akumulator zawsze w pelnej gotowosci miej,opony z tylu pilnuj i czystosci gaznikow,regulacja naciagu lancuszka balansowego i zaworow.tyle z moich obserwacji
Big 750 89'
"Niech Big bedzie z Toba.."
http://www.youtube.com/watch?v=iyX3U12nNPk&feature=related
|