Forum Suzuki DR - suzukidr.plForum Suzuki DR - suzukidr.plForum Suzuki DR - suzukidr.pl

Forum · Odpowiedz · Statystyki · Rejestracja · Szukaj · Faq    |   Strona DR · Ludzie ·

Forum Suzuki DR: DR600, DR650, DR BIG, DR350, DRZ / Enduro, cross / Jazda po lasach i drogach leśnych, jak to z tym jest??
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Autor Wiadomość
forester
Użytkownik
# Wysłane: 7 Mar 2010 22:01

Cytat: nolal
Może zacytuj jakiś artykuł paragraf a nie siej propagandy ?

To nie propaganda i nikt mi nie kazał tu się wypowiadać. Natomiast z zasady lubię konstruktywne i merytoryczne wypowiedzi. Paragrafów i artykułów już kilka cytowałem i jakoś nie dotarło. Na chłopski rozum też nie dociera. Więc jak mam wyjaśniać ? Piktogramami ?

Oki my wszyscy nie mamy prawka i nie znamy przepisów i mamy po 15 lat - uświadom nas maluczkich co i jak.

Ponownie (i uważam, że celowo negatywnie) ktoś źle interpretuje moją wypowiedź. Każda osoba posiadająca prawo jazdy powinna wiedzieć co to jest droga publiczna, jezdnia, pas ruchu, znak drogowy poziomy, itp. Jeśli ktoś nie wie, a ma prawo jazdy jest po prostu niedouczony i stąd mój sarkazm. Nie ma się za co obrażać.
Staram się uświadomić forumowiczów "co i jak" ponieważ nie zawłaszczam lasu dla siebie i nie bawi mnie karanie cross/enduro. Postrzegam cross/enduro jako ludzi mających fajne i ekstremalne hobby, ludzi którzy chcą to hobby realizować. Ja wybrałem dobrze - jadę do lasu KLekoteRem enduro i jeszcze mi za to płacą. Pozostałym zostaje realizować się na torach lub próbować cokolwiek wskórać legalnie w LP. Chcę pomóc.

KLR 650

forester
Użytkownik
# Wysłane: 7 Mar 2010 22:07

Cytat: Raviking
forester czy to kontrowersyjne konto na nk jest Twoje?

Nie wiem co to jest nk ?

KLR 650

qaw
Użytkownik
# Wysłane: 7 Mar 2010 22:12

forester niezły z Ciebie chuck norris i tak nas nie złapiesz

forester
Użytkownik
# Wysłane: 7 Mar 2010 22:18

Cytat: joint
Kiedyś Bald miał ciekawą sytaucję, pchał motocykl i straż go chyba czy policja pogoniła chyba we Froborku. Człowiek pchający motocykl jest traktowany jako pieszy, a jednak.... Może sie wypowie

Jeśli to mnie wywołałeś do odpowiedzi, to odpowiadam.
Prowadzenie pojazdu mechanicznego oznacza wprawianie go w ruch i nadawanie mu kierunku jazdy. Wprawieniem w ruch będzie zazwyczaj uruchomienie silnika i przemieszczenie pojazdu z miejsca jego postoju.
Znam przypadki odebrania prawa jazdy i sprawy karnej w sądzie, za "pchanie" samochodu po drodze publicznej przez kierowcę będącego w stanie nietrzeźwości.
I tu ciekawostka, myślę, że nie wszyscy o tym wiedzą. Na swoim podwórku i wszędzie tam gdzie nie odbywa się ruch lądowy można jeździć na "podwójnym gazie" bez jakichkolwiek konsekwencji.

KLR 650

forester
Użytkownik
# Wysłane: 7 Mar 2010 22:21 · Edytowany przez: forester

Cytat: qaw
forester niezły z Ciebie chuck norris i tak nas nie złapiesz

Ja nie chcę was łapać. Chcę pomóc, nawet spotkać się i razem zorganizować jakiś rajd po leśnych drogach. Mam pewną (niewielką ale jednak większą od nie-leśników) siłę przebicia w nadleśnictwie. Za to nie mam pojęcia jakie są wymogi terenowe dla realizacji dobrego rajdu

KLR 650

qaw
Użytkownik
# Wysłane: 7 Mar 2010 22:28

Cytat: forester
Chcę pomóc

w jaki sposób?

emil
Użytkownik
# Wysłane: 7 Mar 2010 22:29

pretensje mozemy miec do rzadu jezeli zrobili z drog lesnych wewnetrzne drogi zakladowe a gminy nie kwapily sie ich przejac to czemu maja nas wpuszczac ,jaka maja z tego korzysc. jak im sie bedzie to oplacalo to pozwola na rajd czolgow przez park krajobrazowy ,a za darmo to mozemy tylko liczyc na dobra wole lesniczego.

Zaba
Użytkownik
# Wysłane: 7 Mar 2010 22:29

Forester jestes jedyna osoba na forum posiadajaca avatara z bronia wycelowana w piszacegoWidzisz tak jakbys nas prowokowalDobrze ze posty ktore piszesz maja jakis sens bo patrzac na avatara odnioslbym wrazenie ze leczysz kompleksy pistolecikiem i masz 15 lat

suzukadr600
Użytkownik
# Wysłane: 7 Mar 2010 22:52

dajcieforester spokuj forum to przyjemnośc ma być a nie cytowanie przepisów z jego pracy, praca na bok forum to relaks, a on się dla nas produkuje za fri
Cytat: Zaba
posty ktore piszesz maja jakis sens

jemu trza

protest do modow pisze bez polskich znakow

rzadki
Moderator
# Wysłane: 7 Mar 2010 23:05

ja myślę że cała ta dyskusja nie ma sensu,ponieważ nasze endurowanie polega głównie najeżdżeniu po lasach tak było,jest i budiet wsiegda i nikt tego nie zmieni ani forester ani żaden maiami wajs. Cały widz polega na kulturze jazdy po tym lesie gdzie jezdzimy i jak jezdzimy.Takie moje zdanie

Za 20 lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś.
Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj. Śnij. Odkrywaj.
[Mark Twain]
-------------------------------
KTM 520 EXC/SX
chaos i masakra

bc30se
Użytkownik
# Wysłane: 7 Mar 2010 23:06

kurwix... EDYTUJ SWOJE POSTY PANIE FORESTER NA LITOŚĆ...

suzukadr600
Użytkownik
# Wysłane: 7 Mar 2010 23:12

Cytat: rzadki
Cały widz polega na kulturze jazdy po tym lesie gdzie jezdzimy i jak jezdzimy.Takie moje zdanie

protest do modow pisze bez polskich znakow

nolal
Użytkownik
# Wysłane: 8 Mar 2010 09:15

Każda osoba posiadająca prawo jazdy powinna wiedzieć co to jest droga publiczna

Ustawa PRD definiuje pojęcia drogi, drogi twardej (i tu ciekawostka - moja ulubiona droga leśna zaczyna się od jakiegoś 50m asfaltu, potem już tylko żwir, piach itd), drogi ekspresowej, autostrady, itd, itp nie definiuje natomiast drogi publicznej - skąd więc ten maluczki człowieczek ma to wiedzieć? A sam przyznasz że nie nam maluczkim to interpretować.

Ciekawa interpretacja z pl.soc.prawo to:

Drogą publiczną jest droga zaliczona na podstawie ww. ustawy do jednej z
kategorii dróg, z której może korzystać każdy, zgodnie z jej
przeznaczeniem, z ograniczeniami i wyjątkami określonymi w ustawie lub
innych przepisach szczególnych.

Reasumując, to uważam, iż przez wymienione w art. 1 PoRD "drogi
publiczne" należy uważać te, które po prostu są publicznie dostępne. A
więc uznać, że jest to każda "droga" (a więc i plac, parking czy
jakikolwiek inny teren, co do którego z okoliczności towarzyszących
wynika, iż zdaniem zarządcy tego terenu jest przeznaczony do ruchu
pojazdów) - niezależnie od stosunków własnościowych czy też uchwały
gminy lub innego powołanego ustawą organu - do której w sposób wyraźny
i jednoznaczny nie ograniczono publicznego dostępu. No, a dostęp
publiczny tak naprawdę można ograniczyć tylko i wyłącznie poprzez
ogrodzenie posesji lub inny zbliżony zabieg. Tego nawet zakazem ruchu
uczynić nie sposób, bo będą mieli prawo wchodzenia piesi czy też
wjazdu niektóre pojazdy, których na mocy odrębnych przepisów znaków
nie będzie dotyczył.

Idąc tym tropem kierowca nie poruszający się drogami publicznymi nie musi posiadać uprawnień do prowadzenia pojazdem - nie musi znać znaków zakazu.

A i żeby było jasne - mamy burdel w prawie - nie atakuję Ciebie, jestem tylko przeciwnikiem durnych przepisów.
No i na koniec sam przyznam ze skruchą że pracuję w dla firmy która też dobrze endurzystom nie robi - projektuje drogi

XF650

maniekott
Użytkownik
# Wysłane: 8 Mar 2010 10:52

nolal to co przytozyles nic tylko sobie wydrukowac i wozic ze soba wrazie kontroli , tylko co na to powie taki kontrolujacy czy go to nie wnerwi i nie zacznie sie doczepiac do pierdol

było:
CZ cross 125ccm typ: 516
MZ ETZ 250 '89
GS 500e '93
DR 650 se '96
jest:
przerwa na rehabilitacje

Zaba
Użytkownik
# Wysłane: 8 Mar 2010 11:48

Chcę pomóc, nawet spotkać się i razem zorganizować jakiś rajd po leśnych drogach. Mam pewną (niewielką ale jednak większą od nie-leśników) siłę przebicia w nadleśnictwie. Za to nie mam pojęcia jakie są wymogi terenowe dla realizacji dobrego rajdu
Ja widze sens dyskusji

mario_DR350
Użytkownik
# Wysłane: 8 Mar 2010 18:17 · Edytowany przez: mario_DR350

nolal ale to tylko interpretacja, a znając życie gdybyś oparł się na takowej a sprawa jakiegoś wykroczenia trafiła by do sądu to każdy będzie interpretował to na swoją modłę.Nie ma jednoznacznych okresleń to zawsze można kota wywlakać na lewą stronę

Ja wolał bym isć w stronę jakiejś współpracy lub przetarcia szlaków do takowej z przedstawicielami LP.Wiadomo pomysłów jest kilka i niektóre wydają się mądre.

DR 350 S 91r. CAMO

forester
Użytkownik
# Wysłane: 8 Mar 2010 21:25

Cytat: bc30se
EDYTUJ SWOJE POSTY PANIE FORESTER NA LITOŚĆ...

Też miałem podobny problem. Zaznacz kwardat "Wyłącz BB code"
U mnie pomogło.

KLR 650

bald
Użytkownik
# Wysłane: 8 Mar 2010 22:30

No miałem kiedyś taki motyw, że pojchałem do Fromborka i chciałem dostać się do portu nad sam zalew. Patrzę znak Zakaz ruchu. To pomyślałem, że wjeżdżać nie wolno. Zgasiłem silnik i popchałem motocykl idąc obok niego (jeszcze jak miałem WSK 175).

Wyskoczył strażnik graniczny i dawaj mnie strofować, że nie wolno wjeżdżać, bo jest zakaz. Okej, chwilę postałem i się zmyłem.
Dziwne, że ludzi na rowerach nei zauważał huehue.

1988 DR Big 750S SR41A.
Olsztyn.

http://www.fastandfuriousfig.com/?u=912989

blazej
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 11:12

Czy jest możliwość znalezienia map na których były by opisane drogi leśne po których można jezdzić a po których nie bez udawania się do nadleśnictwa

MotoDR650
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 20:39

Cytat: blazej
Czy jest możliwość znalezienia map na których były by opisane drogi leśne po których można jezdzić a po których nie bez udawania się do nadleśnictwa
ja bym chciał coś podobnego z tym że mapy dróg polnych i leśnych. Gdzie można takie zdobyć? A może są mapy do nawigacji?
Chodzi o wszystkie drogi polne i leśne, najlepiej cała polska

Motor nie umiera nigdy... Motor jest wieczny!!!

makaryr1
Użytkownik
# Wysłane: 9 Mar 2010 20:43

Cytat: MotoDR650
Chodzi o wszystkie drogi polne i leśne, najlepiej cała polska

tu troche tego jest

http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/

Dr 800 s 94'

forester
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 16:57

Idąc tym tropem kierowca nie poruszający się drogami publicznymi nie musi posiadać uprawnień do prowadzenia pojazdem - nie musi znać znaków zakazu.

To dobry trop - ponieważ tylko w/w to prawda.
Jednak cały cytat to tylko postulatywna nadinterpretacja. Bo gdyby "wszystkie drogi publicznie dostępne" były publicznymi w rozumieniu PRD - to obowiązywały by tam przepisy PRD. Więc: kierowca z prawo jazdy, pojazd zarejestrowany i z opłaconym OC, kask w przypadku motocyklistów, pasy w przypadku samochodów, ograniczenia, zakazy, nakazy, itp., itd. A TAK NIE JEST NA SZCZĘŚCIE. Na własnym podwórku i w miejscach niedostępnych dla szeroko pojętego ruchu publicznego prowadzić autobus może pierwszy z brzegu mający ochotę, i będąc na podwójnym gazie.

KLR 650

forester
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 20:54

i będąc na podwójnym gazie.

Co ja z tym podwójnym gazem ?
Nie namawiam Boże broń.
Tak mnie się dla jaskrawości przykładu ponownie przytrafiło.

KLR 650

mario_DR350
Użytkownik
# Wysłane: 20 Mar 2010 14:55

Przegladałem jedne z for gdzie szukałem informacji o pewnym owadzie,i przez przypadek znalazłem coś co swiadczy o tym jak nieodpowiedzialna postawa moze zaszkodzić wizerunkowi motocyklisty a przy okazji do czego może posunąc się zdesperowany i zatwardziały przeciwnik jzdy po lesie.Temat z przed kilku lat ale stereotypy aktualne.
oto link: http://forum.przyroda.org/topics9/strzyzaki-muchy-jelenie-vt4906,30.htm?sid=ac1cdba35316d9456c14353de556c26e

DR 350 S 91r. CAMO

forester
Użytkownik
# Wysłane: 24 Mar 2010 21:04 · Edytowany przez: forester

Cytat: mario_DR350
Temat z przed kilku lat ale stereotypy aktualne.

Tylko zdrowy rozsądek ratuje przed nieszczęściem, nieważne - czy nieszczęście spotka świra ze squad/cross czy też osobnika który tylko spaceruje po lesie i trafi na hormona w przyłbicy. Kilka lat temu miałem spotkanie z kilkunastoma świrami na quadach (w kaskach i z tablicami rejestracyjnymi zasłoniętymi foliowymi torebkami). Gdyby nie mój i kolegi zdrowy rozsądek - były by trupy - quadowców. Nie dość, że chcieli mnie rozjechać oczywiście ignorując próbę zatrzymania (poczułem zagrożenie więc pistolet dobyłem - i też to zignorowali), to kolegę przy którym w kilku się zatrzymali chcięli zgnieść pomiędzy dwoma quadami (gdy rozmawiał z jednym stojąc przed quadem, drugi dojechał go od tyłu i docisnął zderzakiem do tego przed którym stał). Kolega też wykazał się zdrowym rozsądkiem i tylko przeładowanego Glocka przystawił do chełmu debilowi który go docisnął. Nie strzelił. Wszyscy wrócili zdrowi do domu, my z lekko zszarganymi nerwami, oni zapewne dumni, że zrobili w balona Straż Leśną. Gdyby jednak któryś z nas nie wytrzymał - gdyby mu drgnął palec na spuście... Wolę nie myśleć co było by dalej. Teraz konkluzja: to się kiedyś może zdarzyć.

KLR 650

michur
Użytkownik
# Wysłane: 24 Mar 2010 21:18

o kurcze..."to się kiedyś zdarzy. "

to dobre...forester masz jakas traume z dziecinstwa...? Bili i ponizali ciebie w szkole?

Odnosze takie wrazenie czytajac ta twoja przygode z giwera i patrzac na awatar...

Peace chłopaku...!

| SUPER DRZ S SUPER... jeszcze nigdy nie była tak SUPER jak teraz ! |

Zaba
Użytkownik
# Wysłane: 24 Mar 2010 21:27

Stary widzisz tu gdzies quadowcow

forester
Użytkownik
# Wysłane: 24 Mar 2010 22:10

Cytat: michur
to dobre...forester masz jakas traume z dziecinstwa...? Bili i ponizali ciebie w szkole?

Odnosze takie wrazenie czytajac ta twoja przygode z giwera i patrzac na awatar...

Wrażenie odnosisz jak zwykle mylne.
Poza tym - nikomu nie przyszło by do głowy przytaczać "bicia i poniżania w szkole" prócz tego kto sam do niedawna był ofiarą losu.
To nie przygoda z giwerą tylko z życia przykład odnoszący się do postumario_DR350 . Przykład bezmyślności świrów w przyłbicach. I w konsekwencji tego, co może się zdarzyć. To apel o rozsądek, a nie trauma z dzieciństwa. Jeśli tego nie zrozumiałeś - cóż, inni zrozumieli i o to chodzi.
BY USTRZEC CIĘ OD GŁUPICH SKOJARZEŃ ZMIENIAM AVATARA NA BLIŻSZEGO TWEMU SERCU. JASNE - POKÓJ.
A wiesz co to takiego "walka o pokój" ?

Zaba
Jasne, że tu ich raczej nie ma (bo nie wiem czy któryś z cross/enduro nie posiada także quada). Pisałem o zdziczeniu (zdawało by się) normalnych, w tygodniu pod krawatem chodzących do pracy, a w niedzielę do kościoła - "ludzi". Słyszałem jak kobieta wykrzykuje za quadowcem, który szlał na jej polu oziminy: "bydło". I cóż się dziwić, że później drut kolczasty jest rozciągany pomiędzy drzewami na wysokości szyi.

Powtórzę: to apel o rozsądek i trzeźwe spojrzenie na rzeczywistość - nic więcej. Zbliża się pora gdy tłumnie towarzystwo ruszy w pola i lasy. Apeluję o chwilę zastanowienia przed podjęciem głupiej decyzji o niszczeniu czyjejś własności, wariowaniem po lasach, czy też prowokowaniu niebezpiecznych sytuacji. Anonimowość pod przyłbicą i bez tablicy rejestracyjnej jest baaardzo złudna. Nie żyjemy w próżni - ktoś zawsze patrzy i jeśli nie za pierwszym to za entym razem zobaczy, i doniesie. Strażnicy, policjanci, rolnicy, miłośnicy przyrody i kogo tam jeszcze się przywoła - są zrobieni z tej samej gliny co świr ukryty pod przyłbicą. I ochoczo zemszczą się na pierwszym i każdym następnym, choćby Bogu ducha winnym pasjonatem jazdy na dwóch czy czterech kółkach.

KLR 650

rzadki
Moderator
# Wysłane: 24 Mar 2010 22:12

przeładowany pistolet do głowy,no to żeś teraz pojechał. Nie celuj do nikogo jak nie masz zamiaru strzelać

Za 20 lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś.
Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj. Śnij. Odkrywaj.
[Mark Twain]
-------------------------------
KTM 520 EXC/SX
chaos i masakra

michur
Użytkownik
# Wysłane: 24 Mar 2010 22:29

uwielbiam zapach przepalonej wachy o poranku.
uwielbiam jak mlodnik tne w pien orajac nowa kostka.
uwielbiam pryskac na turytow blotem.
uwielbiam siac zgroze i spustoszenie ,przepierdalajac na pelnej manecie przez wioski.
uwielbiam palic i pladrowac.

o boze jak ja to uwielbiam...

Forester ,proponuje pocisnij kiedys z nami po gorach. Wtedy zkumasz ze te forum i jego uzytkownicy to nie 14 letni , pryszczaci fajterzy na 2t...
no chyba ze sie myle...

Rzadki ma chyba z 16,17 lat - jest najmlodszy na forum.

Ej,Rzadki masz juz 18 tke?

| SUPER DRZ S SUPER... jeszcze nigdy nie była tak SUPER jak teraz ! |

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Twoja wypowiedź

Pogrubienie tekstu  Pochylenie tekstu  Podkreslenie tekstu  Wstaw obrazek  Wstaw miniaturke obrazka  Wstaw adres internetowy (URL)  Kolorowanie tekstu  Wstaw film z YouTube  Wyłącz BB code *Co to takiego?
Emotikony:

» Login  » Hasło 

Aktualnie na forum jest online: Zalogowanych - 2
Gości - 5
Najwięcej online było: 23 [7 Wrz 2010 21:28]
Gości - 18 / Zalogowanych - 5

UWAGA! W razie bledow, trudnosci w uzytkowaniu forum prosze przeczytac FAQ, a nastepnie po jego przeczytaniu (w razie dalszych niejasnosci/problemow) zglaszac/pytac administratora forum: Lukasz_DR - dr650rs@wp.pl
Czas ładowania strony (sek.): 0.019  |   Powered by miniBB 2.0 RC5 © 2001-2010