Forum Suzuki DR - suzukidr.plForum Suzuki DR - suzukidr.plForum Suzuki DR - suzukidr.pl

Forum · Odpowiedz · Statystyki · Rejestracja · Szukaj · Faq    |   Strona DR · Ludzie ·

Forum Suzuki DR: DR600, DR650, DR BIG, DR350, DRZ / Tematy różne / Tanie, bezproblemowe auto do przebujania przez 2 lata.
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Wiadomość
krzaczekpl
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 20:26

Mój kolega jeździł starą Sierrą, niestety ostatnio strzelił mu wałek rozrządu i auto poszło na złom. Auta używał do dojazdu do pracy, powroty do domu na trasie Kraków->Rzeszów i sporadyczne wypady w góry. Szuka czegoś w okolicach 5 tysięcy, żeby przejeździć 2 lata do końca studiów i później ewentualnie zmienić na coś lepszego. Chodzi o to, żeby było tanie w utrzymaniu (bo to student, a pracuje tylko dorywczo ;] ), w miarę bezproblemowe i dało się zmieścić w 4 osoby z plecakami.

Poradziłem mu, że może dobrym pomysłem było by znaleźć zadbanego naszego rodzimego "Poldasa" od jakiegoś dziadka, z końcowych roczników produkcji na wypasie. O coś w tym stylu:

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11676864

Co wy o tym myślicie, dobry to pomysł? Miał ktoś może styczność z tymi maszynami? Chyba, że komuś z was jeszcze przychodzi na myśl jakaś fura spełniająca te kategorie, to chętnie usłyszymy propozycje ;]

"Pozytywnie...? nie wyłączaj mi tego. W tym, że jest dobrze chyba nie ma nic złego"

DeRat 350

Zwierzu
Moderator
# Wysłane: 10 Mar 2010 20:32 · Edytowany przez: Zwierzu

Moze Espero bardzo fajne autko kiedys mialem moze da sie znalezc egzemplarz godny zakupu

WSK 67r M06 B1
Suzuki DR650>700 90r.
Mitsubishi Space Star 1.9DiD
Outlander Turbo 2.0 2008r-za duzo pali:) 255HP

michal_lc4
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 20:34

Lepiej niech sobie poszuka czegoś z pod znaku nudnego i oklepanego VW (bez urazy) np. Pasek B3 lub mniejszy Golf jak na studenta bedzie to chyba jedno z lepszych rozwiązań,są bezproblemowe i bezobsługowe a w razie co czesci pełno i tanio. Jak na mój gust Poldon to niezbyt fajny wybór zwłaszcza mając do dyspozycji 5 tysia i mnogość zachodnich,bardziej nieazawodnych aut

Teraz: DR 800 / Łódź
MOTULolejca ;-)

packman
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 20:34 · Edytowany przez: packman

niech troszke dołoży i będzie lanos. silniki trwałe, dobrze gaz znoszą czesci tanie jak barszcz.

Cytat: michal_lc4
Pasek B3 lub mniejszy Golf jak na studenta bedzie to chyba jedno z lepszych rozwiązań,są bezproblemowe i bezobsługowe a w razie co czesci pełno i tanio.

wiesz w jakim stanie bedzie b3 za 5 tyś? 500-600 tyś przebiegu... golf prędzej chociaz wlasnie auta mające opinie nie do zdarcia są pod tym kątem testowane intensywnie, chyba ze dobrze trafi.

Części do motocykli i ATV

MotoDR650
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 20:34 · Edytowany przez: MotoDR650

Polonez to odpada jest poprostu nic nie warty. Ale nie wiem co taniego polecić.
Osobiście jestem studentem i jeżdżę BMW e36 z silnikiem 2.0 150 KM 6 cyl w rzędzie benzyna polecam silnik 2,5 jak i 2,8 chociarz i 2.0 spełnia moje oczekiwania natomiast silnika 1,6 i 1,8 nie polecam odradzam!!! To już moje drugie e36 i wiem co mówię.

Ogólnie rzecz biorąc nie opłaca się kupować taniego ekonomicznego auta, lepiej kupić tanie i dające przyjemność z jazdy (nie ekonomiczne), z takiego auta masz dwie korzyści -zawiezie cię na miejsce i da przyjemność z jazdy

Motor nie umiera nigdy... Motor jest wieczny!!!

rzadki
Moderator
# Wysłane: 10 Mar 2010 20:34

merc 124,VW golf II, to polecam

Za 20 lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś.
Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj. Śnij. Odkrywaj.
[Mark Twain]
-------------------------------
KTM 520 EXC/SX
chaos i masakra

JoNeSS
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 20:35 · Edytowany przez: JoNeSS

żadnych gówien polonezów niec poszuka sobie GOLFA II 1.6 GTD cos pięknego

polonez niestety prawda taka że to jest jakaś masakra, pali sporo, wysypać sie lubi, i jakoś co do tej bezstresowej 2 letniej
jazdy nim nie mam przekonania

"Nie myśl o tym co wydarzy się za parę lat
Tu i teraz to jest twój świat
Nie myśl o tym co wydarzy się za parę dni
Chwila jest piękna nie marnuj tych chwil"

maniekott
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 20:40

ja polecam opla vectra a sam mam z 92 roku 1.8 z lpg 270tys nalatane i totalnie bez problemowe autko, czesci tanie wszedzie dostepne, silnik prostej konstrukcji, komfort jazdy o niebo lepszy jak w vw ruinach.

było:
CZ cross 125ccm typ: 516
MZ ETZ 250 '89
GS 500e '93
DR 650 se '96
jest:
przerwa na rehabilitacje

JoNeSS
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 20:43

Cytat: maniekott
opla vectra a sam mam z 92

to polecam kumpel rządzi tym juz od jakiegos czasu i fajna fura, ale np wg mnie golf jest ekonomiczniejszy bo nawet na czerwonej pojedzie jak bedzie trzeba

rzadki
Moderator
# Wysłane: 10 Mar 2010 20:44

Cytat: maniekott
ja polecam opla vectra a sam mam z 92 rok

problemy z korozją nadwozia,taka wpierdziela błotniki że w nocy słychać

Za 20 lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś.
Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj. Śnij. Odkrywaj.
[Mark Twain]
-------------------------------
KTM 520 EXC/SX
chaos i masakra

Mazi
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 20:45

Wszystko te polecane przez Was autka mają minimum 0,5mln km w sobie... a że licznik czaruje inaczej to już inna bajka.

Za 5kPLN można kupic zadbanego Matiza z malutkim przebiegiem, Seicento, Lanosa, Sienę.
Z pewnością będą to mniej skatowane autka. Często można trafić od I właściciela.

Już niejeden znajomy przerabial Golfy, Passaty itp. - czesto droższe niż 5k. I więcej to stało niż jeździło, a skarbonki okropne.

Poldka odpuściłbym, chyba że trafi się pewny niezajechany.

Pozdrawiam
mazi
http://www.yamahaxt.pl

JoNeSS
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 20:45

Cytat: rzadki
wpierdziela błotnik

od czegoś jest migomat
u kumpla nie jest źle z tym bo mało wyłazi

Mazi
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 20:46

Cytat: MotoDR650
Ogólnie rzecz biorąc nie opłaca się kupować taniego ekonomicznego auta, lepiej kupić tanie i dające przyjemność z jazdy (nie ekonomiczne), z takiego auta masz dwie korzyści -zawiezie cię na miejsce i da przyjemność z jazdy

Jak kręcisz w okół komina to możesz kupować nieekonomiczne.
Jak jesteś student i rąbiesz trasy po 150-200km to raz, że ma być tanio, dwa że ma być tanio i trzy również ma być tanio.

No chyba że rodzice sponsorują takiego studenta, ale nie każdy ma takie zaplecze.

Pozdrawiam
mazi

JoNeSS
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 20:47

Cytat: Mazi
Matiza z malutkim przebiegiem, Seicento, Lanosa, Sienę

hehe czyli same telewizory, żelazka, matrixy, altany, i może jeszcze gdzieś miejsce na mydelniczkę sie znajdzie mnie jakoś nie przekonują te wozy a na pewno wolał bym starą vectrę lub w124 od jakiegoś tico czy o zgrozo matrixa

Rometer
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 20:51

Cytat: JoNeSS
GOLFA II 1.6 GTD
popieram, spalanie znikome, albo golfa III 1.9 sdi. to jest muł bez turbiny moja kobita takie ma. raz że bezawaryjne, dwa niewysilony silnik części w razie w też tanie

I zesłał nam Pan BIG-a na ziemie by siał zamęt i zniszczenie
DR 800 BIG S 1991' - sprzedany
Aktualnie Bandit 1200 S

MotoDR650
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 20:53 · Edytowany przez: MotoDR650

Wszystko te polecane przez Was autka mają minimum 0,5mln km w sobie...
i co z tego skoro przejedzie jeszcze drugie tyle
Za 5kPLN można kupic zadbanego Matiza z malutkim przebiegiem, Seicento, Lanosa, Sienę.
kupiłem z 3800zł BMW e36 320, skóra klima dwustrefowa el .szyby el. lusterka, wspomaganie, komputer, alus rok 1992 silnik zapier... jak wściekły pali gumę ile wlezie nawet na drugim biegu, tylny napęd daje radość z jazdy moc wystarcza (150 KM) ale mogła by być większa, dlatego polecam 2,5 lub 2,8. Przy moim katowaniu pewnie niedługo coś się popsuje, ale sprzęt za 3800zł więc co się dziwić natomiast przy normalnej jeździe będzie wieczny i bezawaryjny. A ten dźwięk sześciocylindrowego rzędowego silnika przepiękny!!!

Jak jesteś student i rąbiesz trasy po 150-200km to raz, że ma być tanio
hahaha ciekawe gdzie student tyle jeździ, ja studiuje zaocznie i od poniedziałku do piątku jeżdżę do pracy a w sobote i niedziele do szkoły średnio robię tygodniowo 400kilometrów i nie wyobrażam sobie żeby dziennie zrobić 200 kilometrów. Ja jeżdze na benzyne więc tanio nie jest ale jak przerobisz sobie na gaz to wyjdzie porównywalnie jak tym matizem czy innym wynalazkiem a jedziesz jak człowiek

Mazi
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 20:54

Cytat: JoNeSS
hehe czyli same telewizory, żelazka, matrixy, altany, i może jeszcze gdzieś miejsce na mydelniczkę sie znajdzie mnie jakoś nie przekonują te wozy a na pewno wolał bym starą vectrę lub w124 od jakiegoś tico czy o zgrozo matrixa

Nie wiem czy jeździłeś czymś takim. Na widok starej vectry lub omegi na wymioty zbiera mnie.
Wolę bezawayjnego matiza jak zatłuczoną vectrę.

Jedynie Golf I lub e30 przemawiają do mnie, ale tylko jako auta weekendowe. To raz, dwa że koszty doprowadzenia ich do stanu który satysfakcjonowałby mnie przekroczyłyby 10kPLN.

Pozdrawiam
mazi

Mazi
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:01

Cytat: MotoDR650
# Wysłane: 10 Mar 2010 20:53

Wszystko te polecane przez Was autka mają minimum 0,5mln km w sobie...
i co z tego skoro przejedzie jeszcze drugie tyle

Pewnie, kwestia tylko ile kasy w to trzeba będzie wsadzić.

Nie obraź się, bo nie piszę tego personalnie do Ciebie - ale e36 potrzebuje jeszcze z 5 lat żeby ludzie przestali go postrzegać jako wieśniakowóz. Identycznie było z e30.
Oczywiście potrafię odróżnić pieknie zrobione e36 od zatłuczonego zaniedbańca z wielką płetwą z tyłu, marnymi felgami i wszędobylską szpachlą. A takie niestety kupuje się za te 4k peelenów

Nie jestem przeciwnikiem starych BMW, wręcz marzy mi się czarne, cultowe, niskie e30. Jednak jestem daleki od polecania e30 lub e36 jako środek transportu dla studenta, kiedy koszty grają istotną rolę.

Bardzo szybko może taki nowy zakup podzielić losy Sierrki.
Ile miesięcznie robisz tym BMW? 1, 2, 3kkm?

Pozdrawiam
mazi

maniekott
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:02

rzadki za to merc 124 czy golf II nie rdzewieja haha w to nie uwierze wiem bo w rodzinie maja golfa a znajomy ma merca - ogolnie szalu nie ma a pozatym w tej kasie to wiekszosc bezie kwitla. kiedys pod niemcownia z kumplem kupilismy protona 415 za 2 tysie + rejestracja choc tez troszke rdzewieje ale smiga jak prawdziwy japonczyk

było:
CZ cross 125ccm typ: 516
MZ ETZ 250 '89
GS 500e '93
DR 650 se '96
jest:
przerwa na rehabilitacje

Garett
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:03

Cytat: Zwierzu
Moze Espero bardzo fajne autko kiedys mialem moze da sie znalezc egzemplarz godny zakupu

Popieram propozycję

1. Dlatego, że duże szanse na relatywnie niski przebieg i realne wskazania licznika
2. Prostota konstrukcji
3. Sprawdzona konstrukcja bazująca na niezniszczalnym i komfortowym Oplu Ascona (patrz wyżej)
4. Można ustrzelić w niezłym wyposarzeniu

Jedyny minus, że raczej lansować się nim nie da.
Poz tym same plusy dodatnie

-----------------------------------
DR 800 BIG '93

Kocham olewkę, sławię jej imię, topię w niej wrogów, jak w tanim winie

qaw
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:04

mietek 124 lub 190, Duże wygodne samochody a dobry egzemplarz pojeździ jeszcze długie lata i będzie cieszył z jazdy.

Zwierzu
Moderator
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:05

Cytat: Garett
Popieram propozycję

1.8 w gazie , zwrocic uwage na rdze

A tak to naprawde pakowwne i wygodne auto.

WSK 67r M06 B1
Suzuki DR650>700 90r.
Mitsubishi Space Star 1.9DiD
Outlander Turbo 2.0 2008r-za duzo pali:) 255HP

MotoDR650
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:14 · Edytowany przez: MotoDR650

Mazi miałem 1.8 i przez nie cały rok zrobiłem około 30 tys km, ale było w gazie, teraz mam 2,0 i od nie całego miesiąca zrobiłem około 2 tys km ale nie jeździłem dużo bo musiałem kilka rzeczy naprawić, takich jak alternator ale już wszystko gra. Na benzynie koszty trochę spore 45-50 zł za 100km ale jak nie będę wyrabiał to wstawię gaz. Ogólnie minimalnie jeżdżę 400-500 km na tydzień a w wakacje duuuuuużo więęęcej, więc chyba gaz kiedyś będę musiał wstawić , ale na razie nie

Miałem kiedyś Mitsubishi lancer 1,6 16v mało paliło lubiło gaz i było zrywne jak cholera, ale średnio wygodne. Moim zdaniem auto nie drogie i ekonomiczne, jednak po roku użytkowania padł mi silnik, ale to pewnie od katowania
Kupisz takie auto z 4 tys zł z 1995 roku w stanie bdb

O innych autach się nie wypowiadam bo nie miałem innych oprócz tego mitsubishi i dwóch beemek

Szczesciarz
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:25

Przede wszystkim to co by nie polecić to i tak będzie źle. To raz.

A dwa, że cholerę oddawać sierrę na szrot, skoro silnik cały można do niej za kilka stów wyrwać, plus ze dwie stówy za przełożenie. Razem z olejami, uszczelkami, świecami i takimi tam drobnymi extrasami, które zawsze się złośliwie znajdą, byłaby za niecały tysiąc jak nowa. No chyba że cała była do zrobienia i nie byłoby do czego tego silnika przykręcić.

Jak szanowny kolega dał radę uzbierać 5 tyś, to może niech zakupi coś do jazdy za minimalna sumę, np jakieś uno czy stare polo (mało pali bo gaz, małe koszty zakupu, ale za to jest to taki trupek) a pozostałą sumę niech zostawi w skarbonce i dorzuca aż będzie na samochód z prawdziwego zdarzenia. Kupowanie "złudzenia" samochodu za 5000 ma sens, gdy mamy świadomość że na lepszy samochód naprawdę nie będziemy mieć ambicji w najbliższym czasie.

Z motocyklowym pozdrowieniem

makaryr1
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:27

Nie jestem przeciwnikiem starych BMW, wręcz marzy mi się czarne, cultowe, niskie e30. Jednak jestem daleki od polecania e30 lub e36 jako środek transportu dla studenta, kiedy koszty grają istotną rolę

Dokladnie zgadzam sie z toba sam jezdze betka 528i e39 super auto ale napewno nieekonomiczne daje duzo frajdy komfort i bezpieczenstwo jednak spalanie trudno nazwac ekonomicznym a to przeciez tylko czesc kosztow eksploatacji

Dr 800 s 94'

BLACK
Moderator
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:30

krzaczekpl dla mnie najbardziej bezawaryjnym samochodem był nissan sunny, miałem 1.4 benzynkę i z czystym sumieniem mogę go polecić, przez cały okres użytkowania poleciały szczotki w rozruszniku, amor z tyłu ichyba tyle

vectrę A mieliśmy 4 lata i ja akurat nie polecam, chociaż miała najmniejsze spalanie (1.6 75 kucy) raz nawet wyszło 7.5 l gazu trasa Łódź-Warszawa-Łódź, prędkość 90 km/h

polecam również hondę civic, nigdy się na niej nie zawiodłem a była tyrana i na ręcznym latała pięknie

W123 dostałem kiedyś na wakacje i też mnie nie zawiódł a Bieszczady objechał (2.4D)

jeżeli robisz duże przeloty to coś wygodnego, obecnie mam dwa nissany primery i starą p10 jak najbardziej polecam (2.0)

oczywiście też nie zawiódł byś się na toyocie, ale osobiście nigdy nie miałem

Jeżeli czegoś nie da się zrobić, potrzebny jest ktoś, kto o tym nie wie
przyjdzie i to zrobi.
DR 650 SE już jej nie ma
ale jeszcze tu wrócimy z endurakiem!

MotoDR650
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:34

Cytat: makaryr1
sam jezdze betka 528i e39

qaw
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:35

Cytat: makaryr1
duzo frajdy komfort i bezpieczenstwo

w tamtym tygodniu niedaleko mnie własnie taka frajda z jazdy e36 skończyła się na prostej drodze czołówką z tirem, 5 dresów do piachu poszło...

http://lublin.com.pl/artykuly/pokaz/5172/sokolow,malopolski,tragiczny,wypadek,na,drodze,wojewodzkiej,nr,875,zginelo,5,osob,zdjecia,aktualizacja,audio/

MotoDR650
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:39

Cytat: qaw
własnie taka frajda z jazdy e36 skończyła się na prostej drodze czołówką z tirem,
ale on ma e39 z silniczkiem 2,8 a to jest jak "monaliza" wśród BMW

MarianTofana
Użytkownik
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:43

nie ma sie co oszukiwać za tę cenę nie znajdziemy auta które będzie w świetnym stanie.
A co do aut to polecam Mercedes 124. Sam jestem studentem, studiuje zaocznie, i dla mnie to idealne auto. 2.0 benzyna+ gaz. Bardzo wygodny i pojemny samochód. gazu pobiera mi 8-10l /100km na trasie do szkoły. rzadko przekraczam 110km/h, właściwie tylko przy wyprzedzaniu. Tam nie ma nic do naprawy! leje i jade. Faktem jest ze na egzemplarz w takim stanie jak mój 5000 może nie wystarczyć na kupno podstawowe wymiany po kupnie i zarejestrowanie ale te auta potrafią duuużo km nakręcić na koła. wersje 2.0 Diesel też są fajne. Silniki dość ekonomiczne
Espero też całkiem miłe autko. 1.8 chwle użytkowałem też mogę polecić.
pozDRo

Enduro to nie klocki lego! Sie nie przewrócisz to się nie nauczysz!
KTM LC4 640 EGS 98' :D
Wcześniej były dwie Panny z Japonii;)
XR 600R 95'
DR 650R 92'

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Twoja wypowiedź

Pogrubienie tekstu  Pochylenie tekstu  Podkreslenie tekstu  Wstaw obrazek  Wstaw miniaturke obrazka  Wstaw adres internetowy (URL)  Kolorowanie tekstu  Wstaw film z YouTube  Wyłącz BB code *Co to takiego?
Emotikony:

» Login  » Hasło 

Aktualnie na forum jest online: Zalogowanych - 6
Gości - 4
Najwięcej online było: 23 [7 Wrz 2010 21:28]
Gości - 18 / Zalogowanych - 5

UWAGA! W razie bledow, trudnosci w uzytkowaniu forum prosze przeczytac FAQ, a nastepnie po jego przeczytaniu (w razie dalszych niejasnosci/problemow) zglaszac/pytac administratora forum: Lukasz_DR - dr650rs@wp.pl
Czas ładowania strony (sek.): 0.021  |   Powered by miniBB 2.0 RC5 © 2001-2010