| Autor |
Wiadomość |
honor88 Użytkownik
|
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:17
Witam mam takie pytanie czy kleił ktoś z was owiewki?Bo dzisiaj niesty moje poległy .czy to będzie trzymać i nię będą się pojawiać pęknięcia?Czym najlepiej to połapać.Dodam ze jedna owiewka jest dość mocno potrzaskana wyłamany element ale go mam.
|
bogowy Użytkownik
|
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:20
spawarka do plastiku i ogien Uwierz mi znam przypadki ich spawania hehe
Komar, Komar :)
Simson
Romet Kadet (ekstra klasa nawet swiatla dzialaly)
WSK 3, WSK 3
WfM 125
mińsk 125 -Roczniki ww. nieznane.
MZ 250
CBR 600 f2 - 92r
DR 350 - 92r
RM 250 - 99r
KTM sx 250
MZ ETZ 250 87' ;)
|
qaw Użytkownik
 |
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:22
poszukaj kogoś kto zajmuje się klejeniem plastiku i niech Ci to zrobi, zapłacisz niewiele i będzie sie trzymało,później można poszpachlować i pomalować. Inaczej tego nie skleisz,
|
Maniek600 Użytkownik
|
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:22
ja kleilem juz duzo plastikow i wszystko za pomocą lutownicy,,,nie tej zwyklej z dwoma drucikami na szczycie, ale takiej starej duzej męskiej, drewniana rekojesc i gruby pręcik fi10 wygiety na koncu i szlo calkiem latwo i niezle, kleilem tym wszystko-owiewki, plastiki, wypelnienia, przelaczniki i inne przerobki, zadnych klejów nie stosowalem.
|
Marynarz Użytkownik
|
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:55
da
Polecam firmy klejące zderzaki samochodowe. Potrafią zrobić wszystko, nawet dokleić oderwane zaczepy.
|
bc30se Użytkownik
|
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:58
po sklejeniu z drugiej strony daj włókno szkalne z żywicą...
|
brachu Użytkownik
|
# Wysłane: 10 Mar 2010 21:59
Witam!
Jak kupiłem moją RSE to plastiki były mocno sfatygowane. W jednej owiewce jeszcze utkwił patyk na którego się nadział poprzednik podczas jednej z licznych wywrotek. Usunąłem ciała obce , nastawiłem złamania, odtłuściłem, pokleiłem klejem cjanoakrylowym wstawiając od wewnątrz żeberka z ABSu (kawałka plastiku) i posypując spoinę uwodnionym tlenkiem glinu (korundu). Jako wypełniacza można zastosować opiłki zeszlifowanego tworzywa sztucznego. Od zewnątrz poszpachlowałem, wyszlifowałem i pomalowałem. Naklejki zabezpieczyłem taśmą żeby nie zamalować. Wyszło dość nawet i mam nadal oryginalne naklejki. W miejscu gdzie rysa wchodzi pod naklejkę, musiałem ją zostawić, tylko podkleiłem od spodu.
|
honor88 Użytkownik
|
# Wysłane: 10 Mar 2010 22:14
Ok dzięki chłopakai jedna to jest dość mocno potrzaskana;/ a wszystko to ze człowiek naogląda się red bulli a później chce ich udawac
|
fantomas Użytkownik
|
# Wysłane: 10 Mar 2010 23:27
Cytat: bc30se po sklejeniu z drugiej strony daj włókno szkalne z żywicą...
to jest największy błąd wszystkich garażowych magików żywica nie wchodzi w reakcje z żadnym tworzywem i po czasie się odparza a podczas wypadku potrafi przy ponownym złamaniu plastiku ciąć jak nóż bo złamany laminat ma krawędź jak żyletka dlatego nikt nie produkuje fabrycznie owiewek z laminatu tylko z abs-u a podróby z laminatu to samobójstwo było o tym rozprawiane na większości for motocyklowych ,
Wiec spawarka do plastiku i dobrze dobrane spoiwo i jechane przerabiałem to w różnych motocyklach i nic nie pęka daje rade ale osobiście nie chce już mi się w to bawić mam sąsiada co spawa tworzywo zawodowo i jest tak dobry w tym co robi że zawsze zdaje się na niego.
|
bc30se Użytkownik
|
# Wysłane: 10 Mar 2010 23:30
róbcie jak chcecie, ja bym wzmocnił spawy kawałkami włókna na żywicy.... co do tego że mówisz że tnie... hmmm nie stwierdzam.
fabryczne owiewki tylko z absu? od lat 90 tych na pewno.. ale czy dlatego że lepsze? czy może tańsze w produkcji...
|
fantomas Użytkownik
|
# Wysłane: 10 Mar 2010 23:35
Cytat: bc30se fabryczne owiewki tylko z absu? od lat 90 tych na pewno.. ale czy dlatego że lepsze? czy może tańsze w produkcji...
krawędź pęknięcia abs-u jest szeroka i tępa walory bezpieczeństwa a co do spawania mój znajomy spawa tworzywa wtryskarką ręczną a nie pieprzy dmuchawa czy lutownica i łączenia wyglądają tak jakby to była jednolita płaszczyzna bo z dyszy leci tworzywo o odpowiedniej temperaturze i w około gorące powietrze rozgrzewające łączone powierzchnie
|
Piter Gdansk Użytkownik
|
# Wysłane: 10 Mar 2010 23:36
A co tam chcesz kleic ??? Mam trochę plastyku od swojego dr - tylko napisz jaki model i kolor - jak będzie pasowało to Ci wyślę gratis te plastyki. Ja tam robię agrotuning - odkręciłem owiewki i w to miejsce daje - kurde nic nie daje - zostawiam jak jest . , A resztę już dałem w czarny mat , dla mnie plastik jest fe , oczywiście spełnia swoją rolę , ale na pewno nie wygląda.
|
suzukadr600 Użytkownik
|
# Wysłane: 11 Mar 2010 00:23
Cytat: fantomas garażowych magików
a bc30se taki mądry jest w każdym wątku masz tyle czasu i nie sprawdziłeś tego oj nieładnie nieładnie
protest do modow pisze bez polskich znakow
|
bc30se Użytkownik
|
# Wysłane: 11 Mar 2010 00:26
Cytat: fantomas ręczną a nie pieprzy dmuchawa czy lutownica i łączenia wyglądają tak jakby to była jednolita płaszczyzna bo z dyszy leci tworzywo o odpowiedniej temperaturze i w około gorące powietrze rozgrzewające łączone powierzchnie
no widzisz.... to trzeba się wyrażać jasno, bo poprzednio napisałeś...
Cytat: fantomas Wiec spawarka do plastiku i dobrze dobrane spoiwo i jechane przerabiałem to w różnych motocyklach i nic nie pęka daje rade ale
i zaręczam Ci, że jak Ci pospawają jakimś gównem, to jak tego żywicą od spodem nie wzmocnisz to popęka...
i tyle wiem, ze swoich garażowych doświadczeń... kleiłem coś raz w skuterku kumpla niby u blacharza... popękało, zanioslem drugi raz, skleił - położyłem pasek włókna szkanego na żywicy i był święty spokój.
|
Yanosik Użytkownik
|
# Wysłane: 11 Mar 2010 01:39
Ja kleiłem. Od środkowej strony klejem epoksydowym (dwuskładnikowym). Jako wzmocnienie kawałek materiału (zwykłego, nie szklanego). Póki co minął rok i trzyma.
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pobije doswiadczeniem.
Niedzielny kierowca enduro.
|
Jimi Użytkownik
 |
# Wysłane: 11 Mar 2010 09:48 · Edytowany przez: Jimi
Trzy razy kleiłem CBR, w szczególności boczne owiewki najbardziej narażone na pekanie i zdracie przy wywrotkach i uślizgach. Stosowałem właśnie żywicę. Do końca nie miałem problemu z tymi plastikami. Przed klejeniem dobrze przygotowywałem powierzchnię. Urwane zaczepy robiłem z miękkiego drutu i przylkejałem je Distalem. Wiem że to mało profesjonalne. Ale dobrze się trzymało.Przetarcia na wylot, również żywica i szpachla.
DR BIG 750 Ruda Śląska
|
honor88 Użytkownik
|
# Wysłane: 11 Mar 2010 14:46
Piter Gdansk ja potrzebuje owiewki do nx 650;].Dzisiaj coś pokombinuję zobaczymy co z tego będzie.
|
damiano_satano Użytkownik
|
# Wysłane: 11 Mar 2010 16:47
ja tam od wewnątrz owiewek zapodałem blaszke i połaczyłem to nitami
nity zaprawiłem na kolor owiewki i jest git
prawie nie widać
można tez kupić tanio na allegro jakieś naklejki i pozalepiać "defekty"

|
honor88 Użytkownik
|
# Wysłane: 11 Mar 2010 17:00
No tylko że ja mam tak że to nie jest np pęknieta na pół tylko taka pajęczynka coś takiego;/
|